Hooikoorts

De dagen met regen achter ons gelaten... De zon gaat schijnen. We zijn weer vaker buiten. We zien het lichte groen opkomen en de bloesem staat vol in bloei. Dat betekent ook dat stuifmeel en pollen vrijkomen. Mensen met hooikoorts moeten alert zijn.

Hooikoorts is een allergie, het kan geen kwaad 

Bij hooikoorts krijgt u klachten door stuifmeel van sommige grassen of bomen. Een andere naam voor stuifmeel is pollen. De klachten ontstaan als u stuifmeel in uw ogen, neus, mond, keel of luchtpijp krijgt. Hierdoor worden de slijmvliezen dikker en gaan ze meer slijm maken.

Hooikoorts is vervelend, maar kan geen kwaad. De klachten verdwijnen vanzelf weer als het stuifmeel uit de lucht verdwenen is.

Klachten bij hooikoorts

Hooikoorts door bomen begint in februari of maart. Hooikoorts door gras begint in april of mei. Tussen mei en augustus heeft u vaak de meeste klachten. Naast irritatie van de ogen, neus en keel, komen deze klachten ook regelmatig voor:

  • vol gevoel in het hoofd
  • koortsig gevoel
  • moe
  • benauwd
  • piepend geluid bij het ademhalen

Afhankelijk van temperatuur

Als de temperatuur vroeger in het jaar hoger wordt, bloeien bomen en grassen ook sneller en eerder. Dan komen de hooikoortsklachten ook vroeger in het jaar tot uiting. 

Lees meer informatie en tips over hooikoorts