Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie?

De namen komen regelmatig voorbij, maar wat is nu het verschil tussen een bacterie en een virus?

Een bacterie

Bacteriën zijn kleine organismen die je met het blote oog niet kunt zien. Een bacterie kan zichzelf voortplanten in allerlei voedingsbodems, zelfs in door weefsel. Bacteriën in bijvoorbeeld het eten zie, ruik en proef je niet. Maar bacteriën zijn eigenlijk overal. Alleen in je darmen leven al miljarden bacteriën. Er bestaan vele duizenden soorten, waarvan goede en slechte.

Wat voor een nut heeft een bacterie?  

Sommige bacteriën heb je nodig en zijn goed voor je gezondheid. In je darmen zitten goedaardige bacteriën die zorgen voor een goede spijsvertering. Yoghurtproducten en probiotica bevatten deze bijvoorbeeld goedaardige bacteriën. Veel bacteriën hebben echter een negatieve invloed op de gezondheid. Je wordt er ziek van. Ziekmakende bacteriën kunnen een voedselvergiftiging of een voedselinfectie veroorzaken. Dat doen zij door gifstoffen of toxines te produceren.

Een virus

Een virus is een zeer klein organisme (kleiner dan een bacterie) dat zich niet zelfstandig kan voortplanten. Het wordt verspreid via de lucht, via voedsel of aanraking. Om zich te vermeerderen heeft het een levende gastheer nodig: lichaamscellen van mensen en dieren. Binnen een dag is een virus gemakkelijk in staat om miljoenen kopieën van zichzelf te maken.

Wat is de behandeling tegen een ziekmakende bacterie of een virus?

Er is een belangrijk verschil in de behandeling: een besmetting door een bacterie kan in principe worden behandeld. Een arts schrijft als dat nodig is antibiotica voor waardoor de bacteriën worden gedood.
Tegen virussen bestaan echter geen geneesmiddelen. Het belangrijkste wapen is je weerstand. Weerstand is het vermogen van het menselijk lichaam om negatieve invloeden van buitenaf te weren en er voor te zorgen dat deze invloeden het lichaam niet ziek kunnen maken. Een goede weerstand kan veel ziekteverwekkers de baas. En als je toch ziek wordt, zorgt een goede weerstand ervoor dat je (snel) weer beter wordt. 

Wat is een immuunsysteem

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van het menselijk lichaam. Het beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Elk mens heeft een immuunsysteem en het bevindt zich door het gehele lijf, onder andere in je huiddarmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar met als doel om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken.